Pakowanie próżniowe

Napełnienie gazem

Po procesie wypompowywania powietrza maszyna gotowa jest do zgrzewania. Przed samym zgrzaniem można wprowadzić gaz. Ta technika jest nazywana MAP (Modified Atmosphere Packaging). Technika wykorzystywana głównie dla wydłużania terminu przydatności produktu do spożycia, daje dodatkową ochronę produktu i zapobiega przebarwieniom. Zwykle stosuje się mieszaninę azotu (N2) i dwutlenku węgla (CO2). Tlen (O2) może być także stosowany. Ostatnio wzrosło również użycie argonu (Ar), ponieważ posiada on takie same właściwości jak azot (N2).


Zastosowanie

Przykładami produktów, gdzie wypełnienie gazem jest przydatne, są: posiekane liście sałaty, sałatki, mięsa mielone, steki, gotowane ryby, produkty wstępnie pieczone, chipsy i produkty gotowe do spożycia. Jaka mieszanka jest najbardziej odpowiednia, jest zależne od produktu i przeznaczenia. By dowiedzieć się co będzie najlepsze dla ciebie, skontaktuj się z dostawcą mieszanin gazów. Specjalna pompa tlenu (O2) jest dostępna dla mieszaniny gazów zawierających ponad 20% tlenu (O2).

Operacje


  • Podłączenie butli z gazem.
  • Otwarcie zaworu - dopływu gazu.
  • Ustawienie czasu i proporcji mieszanki.
  • Po osiągnięciu oczekiwanej próżni maszyna wypełni komorę gazem.
  • Zgrzewanie, odcinanie worka.
  • Produkt jest szczelnie zapakowany w określonej mieszance gazów.