Pakowanie próżniowe

Program czerwone mięso.


Zapobiegnie kapaniu, poprawienie jakości i koloru mięsa.

Czy można przedłużyć okres przydatności do spożycia czerwonego mięsa?
Z maszynami Henkelman tak, Henkelman jest pierwszym producentem na rynku wprowadzającym program dla czerwonego mięsa.

W czym jest problem ?
Czerwone mięso zawiera dużo wody. Miesza się z białkiem zwanym mioglobiną, mieszanka ta nadaje mięsu koloryt czerwony - tak pożądany przez konsumentów. Podczas ekstrakcji próżniowej na skutek powstania bardzo niskiego ciśnienia mieszanka ta zostaje zwykle częściowo wyciągnięta z mięsa. Wpływa to niekorzystnie na konsystencję mięsa, koloryt i estetykę opakowania. Program czerwone mięso pozwala skutecznie ograniczyć to zjawisko.


Zalety programu czerwonego mięsa:
• zapobiega kapaniu, a tym samym utracie wilgotności,
• ogranicza powstawanie pęcherzyków powietrza,
• mocniejsze opakowanie,
• ulepsza prezentację,
• wydłuża okres trwałości,
• poprawia jakość produktu.



Program nie wymaga dodatkowych czynności i jest zautomatyzowany. 

Wykonywane czynności:

- włączenie programu dla czerwonego mięsa,
- zamknięcie pokrywy i automatyczne rozpoczęcie procesu pakowania z uwzględnieniem włączonego programu.