PRÓŻNIOWE PAKOWANIE JEDZENIA

Zasady działania:

Produkt w torebce próżniowej znajduje się w komorze. Otwarty bok torebki znajduje się nad paskiem uszczelniającym. Kiedy pokrywa jest zamknięta urządzenie automatycznie realizuje proces próżniowy. Fazy w procesie pakowania próżniowego: próżnia, wtrysk gazu (opcja), uszczelnianie i napowietrzanie.

Ustawianie przebiegu procesu uzyskiwania próżni:

Pierwszym etapem w cyklu pakowania jest usuwanie powietrza z produktu z worka i do komory. Jak tylko pożądana ilość powietrza zostanie usunięta, urządzenie przechodzi do następnego etapu. Następnie zależnie od konfiguracji urządzenia produkt poddaje się dodaniu gazu (opcjonalnie) oraz uszczelnieniu worka. Można kontrolować proces próżniowy na 3 różnych poziomach:

• kontrola czasu (ustawienie czasu),

• kontrola sensoryczna - czujnik próżni (ustawienie procentowe),

• kontrola płynu - czujnik punktu wrzenia.

Kontrola czasowa:

Ustawić wyznaczony czas (średni czas cyklu od 15 do 40 sekund).

Pompa próżniowa działa przez określony czas niezależnie czy określony poziom wypompowania powietrza został osiągnięty, czy nie.

Czas potrzebny do przeprowadzenia procesu zależy od podciśnienia produktu i pożądanego stopnia próżni końcowej. Przy pakowaniu produktów jednakowych można łatwo dostosować czas.

Kontrola z użyciem czujnika próżni:

Określić wartość oczekiwaną osiągniętego stopnia próżni (0 do 99 %).

Maszyna będzie kontynuowała proces wypompowywania powietrza do osiągnięcia oczekiwanego poziomu próżni, po czym przejdzie automatycznie do następnego etapu - dodanie gazu (opcjonalnie) oraz uszczelnienie worka.

Korzyści: • Bezpieczeństwo: stały wynik końcowy (zawsze tak samo próżni koniec).

• Przyjazny dla użytkownika: nie zachować regulację ustawienia czasu.

• Optymalny czas cyklu: maszyna zatrzymuje się po osiągnięciu próżni końcowej.

Kontrola z użyciem czujnika punktu wrzenia (Liquid Control):

Wilgotne i ciekłe produkty podczas procesu pakowania próżniowego w obniżonym ciśnieniu osiągają punkt wrzenia szybko. Produkty wilgotne mogą się nawet zagotować. Dlatego Henkelman wyposażył maszyny do pakowania próżniowego w funkcję kontroli cieczy. Po uaktywnieniu tej funkcji czujnik szybko i dokładnie wykrywa fazę gazową produktu wilgotnego lub ciekłego. W ten sposób można zapobiec osiąganiu przez produkt temperatury wrzenia w procesie próżniowym unikając jakiegokolwiek związanego z tym uszkodzenia produktu i urządzenia. Po rozpoczęciu procesu wypompowywania powietrza czujnik kontroluje jego pracę i po osiągnięciu optymalnego poziomu próżni kończy etap wypompowywania powietrza i przechodzi automatycznie do następnego etapu - dodanie gazu (opcjonalnie) oraz uszczelnienie worka.

Korzyści:

• Produkt nie traci wilgoci.

• Pakiet, a urządzenie nie brudzą.

• Olej w pompie utrzymuje swoją jakość.

• Pompa jest zabezpieczona przed korozją.

• Optymalny czas cyklu - nie dłużej niż jest to potrzebne.

• Produkty nie są gorszej jakości ze względu na gotowanie. 

Ustawianie maszyny pakującej

Należy nastawić oczekiwany czas odpowietrzania w sekundach lub określić wartość oczekiwaną próżni w procentach, w przypadku zastosowania czujnika próżni. Proces rozpocznie się automatycznie po zamknięciu pokrywy komory.

Próżniowe pakowanie jedzenia

Nowoczesne urządzenia do próżniowego pakowania jedzenia to absolutny hit w branży spożywczej. Dzięki takim rozwiązaniom produkty żywieniowe są świeże przez bardzo długi czas, a bakterie nie mają możliwości rozwoju. Stosowane w fabrykach, hurtowniach, a także sklepach prywatnych świetnie sprawdzą się przy przechowywaniu jedzenia, ale nie tylko. Wykonane z wysokiej jakości materiałów odpornych na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne wypompowują powietrze w ciągu zaledwie kilku chwil, po czym przechodzą do procesu uszczelniania.

Hermetyczne pakowanie przy pomocy profesjonalnych maszyn

Pakowanie próżniowe pozwala na dłuższe zachowanie świeżości określonych produktów, a przy tym sprawia, że żywność jest doskonale zabezpieczona przed pojawieniem się grzybów. Powietrze, które sprzyja namnażaniu się pleśni, zostaje usunięte przez pompę próżniową. Jest to proces trwający niecałą minutę, dzięki czemu hermetyczne pakowanie większej ilości towaru przebiega bardzo sprawnie.

Specjalistyczne urządzenia do próżniowego pakowania jedzenia

Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją i przetwórstwem artykułów spożywczych wykorzystują na co dzień niezawodne maszyny do pakowania, co zwiększa wydajność pracy. Oferujemy szeroki wybór urządzeń do pakowania hermetycznego wyróżniających się szybkim tempem pracy, a także wbudowanymi, nowoczesnymi pompami próżniowymi. Antykorozyjna powierzchnia zapewnia wyjątkową trwałość, natomiast czujnik sprawia, że po osiągnięciu odpowiedniego poziomu próżni maszyna automatycznie się wyłącza. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Próżniowe pakowanie produktów z branży spożywczej

Pakowanie próżniowe ma szerokie zastosowanie — szczególnie w branży spożywczej. Z takiej usługi najczęściej korzysta się w celu bezpiecznego przechowywania artykułów, takich mięso, wędliny, ryby, a nawet warzywa czy owoce. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii asortyment jest dłużej świeży, a do jego wnętrza nie dostają się szkodliwe bakterie. Jest to zatem świetny sposób na ochronę produktów żywieniowych przed zbyt szybkim zepsuciem.<[/text] [text tag="h2" css="color:black;line-height:24px;font-size:24px;"]Jak przedłużyć trwałość produktów? Próżniowe pakowanie jedzenia dla hurtowni i sklepów[/text] [text tag="p" css="color:black;"]Każdy przedsiębiorca, który zajmuje się przetwórstwem i dystrybucją asortymentu spożywczego, wie, że próżniowe pakowanie jedzenia jest kluczem do przedłużenia trwałości świeżych wyrobów. W większości takich zakładów możemy spotkać się z nowoczesnymi maszynami, takimi jak HENKELMAN wykorzystywanymi do pakowania hermetycznego. Owe urządzenia są wyposażone w praktyczne funkcje umożliwiające szybkie wypompowanie powietrza, a dodatkowo dokładne uszczelnienie worka. Jest to więc idealny sposób na to, aby odpowiednio zabezpieczyć artykuły spożywcze, a co za tym idzie — wydłużyć ich termin przydatności do spożycia.

Korzyści wynikające z hermetycznego pakowania produktów

Hermetyczne pakowanie jedzenia wiąże się z wieloma korzyściami płynącymi z takiej metody zabezpieczania produktów. Przede wszystkim proces próżniowy sprawia, że artykuły zachowują wilgoć, ale nie pleśnieją. Dodatkowo nie tracą witamin ani składników odżywczych, dzięki czemu są tak samo wartościowe, jak produkty świeże. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że zapakowane hermetycznie artykuły zajmują znacznie mniej miejsca aniżeli przedmioty pakowane w tradycyjny sposób — przy użyciu standardowych opakowań.

Czy hermetyczne pakowanie sprawdzi się wyłącznie w branży spożywczej?

Z uwagi na to, że próżniowe pakowanie zabezpiecza różnego rodzaju produkty przed bakteriami czy kurzem, taka metoda sprawdzi się także do przechowywania odzieży, ręczników, pościeli, ale też płynnych środków czystości. Wiele firm kosmetycznych lub takich, które produkują chemię, stawia na pakowanie hermetyczne ze względu na to, że jest to praktyczny patent na optymalną ochronę asortymentu przed czynnikami zewnętrznymi.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu wszystkie osoby zainteresowane maszynami HENKELMAN oraz pakowaniem próżniowym.