PROGRAM CZERWONE MIĘSO

Zapobiegnie kapaniu, poprawienie jakości i koloru mięsa. Czy można przedłużyć okres przydatności do spożycia czerwonego mięsa? Z maszynami Henkelman tak, Henkelman jest pierwszym producentem na rynku wprowadzającym program dla czerwonego mięsa. W czym jest problem ? Czerwone mięso zawiera dużo wody. Miesza się z białkiem zwanym mioglobiną, mieszanka ta nadaje mięsu koloryt czerwony - tak pożądany przez konsumentów. Podczas ekstrakcji próżniowej na skutek powstania bardzo niskiego ciśnienia mieszanka ta zostaje zwykle częściowo wyciągnięta z mięsa. Wpływa to niekorzystnie na konsystencję mięsa, koloryt i estetykę opakowania. Program czerwone mięso pozwala skutecznie ograniczyć to zjawisko. Zalety programu czerwonego mięsa: • zapobiega kapaniu, a tym samym utracie wilgotności, • ogranicza powstawanie pęcherzyków powietrza, • mocniejsze opakowanie, • ulepsza prezentację, • wydłuża okres trwałości, • poprawia jakość produktu.

Program nie wymaga dodatkowych czynności i jest zautomatyzowany. Wykonywane czynności: - włączenie programu dla czerwonego mięsa, - zamknięcie pokrywy i automatyczne rozpoczęcie procesu pakowania z uwzględnieniem włączonego programu.